Hakkımda

Fotoğrafım
Klinik psikoloji, seçimlerimiz ve yaşamı kolaylaştırmak ile ilgili pek çok bilgiyi burada paylaşıyorum..

18 Ocak 2017 Çarşamba

Bir süredir @drozgemergen hesabımdan Instagram için hazırladığım postlar bana yetmiyor. Bildiklerimin ve deneyimlediklerimin daha fazlasını anlatmak istiyorum. Zamanında acaba yazar mıyım diye açtığım bu bloğu bir kaç yazı ile hareketlendirmeye canlandırmaya karar verdim. İlki meslektaşlarım ve bu alanda çalışmaya istekli ve meraklı olan diğerleri için. Okuyacaklarınız ideal olandır, buna ne kadar yakınsarsak iyi.









Psikoloji insan algısı duygusu ve davranışı üzerinde araştırmalar yapan bir bilim dalıdır. Üniversite sınavına girerek psikoloji bölümünü kazanan biri, 4 yıllık lisans eğitimi boyunca psikolojinin temellerini ve değişik çalışma alanlarını tanır. Sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisi, deneysel psikoloji, klinik psikoloji bu alt alanlardan en çok bilinenler arasındadır. Özellikle klinik psikoloji alt alanı 1999 yılında yaşadığımız depremlerden sonra yapılan saha çalışmalarıyla daha bilinir hale geldi ve bugün en popüler günlerini yaşıyor. Sanılıyor ki psikoloji bölümünü bitirince klinik psikolog olunur, yanlış.

İyi bir psikoloji bölümünde öğrencilerin bu alt alanlardan en az dördüyle kaliteli bir temasının olması yani o alandaki literatürle tanışması ve belli düzeyde akademik deneyim edinmesi beklenir. Burada maksat temas ettiği konulardan nasıl etkilendiğine bakması ve kendine uygun olan çalışma alanını bulmasıdır. Diyelim ki biri dört yıllık lisans eğitiminin sonunda klinik psikoloji yüksek lisansı yapmaya karar verdi. Önünde bir kaç değişik kariyer yolu olabilir. Klinik psikologlar akademide araştırmacı olarak çalışabilir, insan duygu ve davranışlarının esas alındığı tüm alanlarda danışmanlık yapabilir, ölçme değerlendirme araçları geliştirebilir ve uygulayabilir ya da ileri psikoterapi eğitimleri alıp psikoterapist olabilir. Sanılıyor ki klinik psikoloji yüksek lisansı yapan herkes psikoterapisttir, yanlış.

İyi bir klinik psikoloji yüksek lisans programında detaylı bir psikopatoloji eğitimi, farklı hastanelerin psikiyatri servislerinde en az iki dönem staj, bir psikoterapi ekolüne bağlı derinlikli teknik edindirme, uygulama ve yeterli süpervizyon imkanı olmalıdır. Tüm bu olanakların layıkıyla sağlanması için 10-15 kişinin üzerinde öğrenci kabul eden yüksek lisans programlarına ve alan dışından bu rogramlara öğrenci alan üniversitelere rağbet etmemenizi öneririm. Klinik psikoloji yüksek lisans programını tamamlayan biri eğer psikoterapi kariyerine devam etmek isterse  bir müddet alanda çalışması ve neye iytiyacı olduğunu belirlemesi uygundur. Buna göre ilerleyen dönemlerde hangi psikoterapi ekolünde kendini destekleyeceğine karar vermek mümkün olur.

Psikoterapi eğitimlerine başvururken, eğitimcinin eğitimine, mümkünse uluslararası düzeyde 'psikoterapi eğitimi verebilir' olduğuna dikkat edilmesi önemlidir. Araştırın. Sanılıyor ki verilen her sertifika geçerlidir ve size unvan kazandırır, yanlış. Psikoterapi eğitimleri tüm dünyada olduğu gibi burada da yıllar sürer ve pahalıdır. Paranız kıymetlidir, bir çok yere dağıtmak yerine belli bir ekole bağlı kalarak derinleşmek daha faydalıdır.

Haftada bir yazı kulağıma şimdilik iyi geliyor, deneyelim görelim..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder